Hedelmäpuut

Hedelmäpuut myydään astiataimina, joissa on latvus eli sivuoksia, ei pieninä piiskataimina. Pituutta hedelmäpuiden taimilla on keskimäärin 125-200 cm riippuen lajista. Taimet ovat vähintään 3-4 vuotiaita ja moni niistä tuottaa ensimmäistä satoaan jo vuoden tai parin päästä. Hillittykasvuisen hedelmäpuun perusrunkoon vartetut omenat tulevat satoikään tavalliseen runkoon vartettua aiemmin. Hedelmäpuut tarvitsevat lämpimän ja suojaisen kasvupaikan, jossa on riittävästi multaa eikä seisovaa vettä. Sekä omenat, luumut että kirsikat hyötyvät, kun istutat niitä pari eri lajia. Näin ollen pölytys varmistuu ja satomäärä lisääntyy itsepölytteisilläkin. Hedelmäpuut tuovatkin kauniin lisän mihin tahansa puutarhaan ja tarjoavat nautittavaa satoa vielä vuosiksi eteenpäin. Hanki nyt oma suosikki hedelmäpuusi Rengon Taimitarhalta!


Omenapuut

Omenapuut istutetaan aurinkoiselle kasvupaikalle. Tuulensuoja pohjois- ja itäpuolella suositeltava. Maan tulisi läpäistä hyvin vettä ja kasvualustan olla kalkittua ja ravinteikaista, multakerroksen 80-100 cm paksu. Kannattaa istuttaa ainakin kahta eri lajia, jolloin puut pölyttävät toisensa ja satomäärä kasvaa.

Hillittykasvuiseen perusrunkoon vartettu omenapuu tulee aikaisemmin satoikäiseksi kuin ´tavalliseen´ perusrunkoon vartettu. Omenapuut leikataan vuosittain varhain keväällä. Hillittykasvuinen puu kannattaa tukea. 

Omenalajikkeet luokitellaan kypsymisajan perusteella kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin.

 

Luumupuut

Luumupuu mahtuu parin-kolmen neliön tilaan. Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen ja suojaisa. Multakerroksen paksuus 80-100 cm, pohjamaa hyvin läpäisevää tai salaojitettu. Hedelmäpuut eivät menesty paikassa, jossa vesi seisoo tai pohjavesi lähellä pintaa. Ravinteikas, ilmava, kalkittu maa, pH 6-6,5. Istutuksen jälkeen ,erityisesti keväällä, huolehditaan riittävästä kastelusta, vettä annetaan 20-30 litraa tainta kohden viikon välein, kunnes taimi on lähtenyt kunnolla kasvamaan. Syksyllä ja runsaiden sateiden jälkeen kastellaan vähemmän. Taimiväli 3-5 metriä. Ei yleensä tarvitse leikkausta. Jos tarve poistaa suuria oksia, leikataan ne aikaisin kevättalvella, jotta haava umpeutuu puun kumivuodolla, pienenpiä oksia voi leikata juhannuksen jälkeen. Leikkaustarve vähenee, jos kasvua säädellään taivuttamalla ja typistämällä oksia kesällä, lyhennetään liiaksi kasvavia versoja ja poistetaan kilpalatvat. Leikkauskohdan alapuolelle, jäljelle täytyy jättää aina kasvullisia silmuja, sileistä oksista ei avaudu uusia silmuja oksiksi. Luumu menestyy Keski-Suomeen saakka.

Kirsikkapuut

Suomessa menestyvät kirsikat ovat hapankirsikoita. Hapankirsikat jaetaan amarelleihin eli kuulasmarjoihin ja morelleihin. Amarellikirsikoiden mehu on lähes väritön ja marja vaalean- tai kirkkaanpunainen. Morellien marjat ovat tumman ruskeanpunaisia ja tummamehuisia, maultaan happamampia.

Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen ja suojaisa. Multakerroksen paksuus 80-100 cm, pohjamaa hyvin läpäisevää tai salaojitettu. Hedelmäpuut eivät menesty paikassa, jossa vesi seisoo tai pohjavesi lähellä pintaa. Ravinteikas, ilmava, kalkittu maa, pH 6-6,5. Istutuksen jälkeen ,erityisesti keväällä, huolehditaan riittävästä kastelusta, vettä annetaan 20-30 litraa tainta kohden viikon välein, kunnes taimi on lähtenyt kunnolla kasvamaan. Syksyllä ja runsaiden sateiden jälkeen kastellaan vähemmän. Taimiväli 3-5 metriä. Ei yleensä tarvitse leikkausta. Jos tarve poistaa suuria oksia, leikataan ne aikaisin kevättalvella, jotta haava umpeutuu puun kumivuodolla, pienenpiä oksia voi leikata juhannuksen jälkeen. Leikkaustarve vähenee, jos kasvua säädellään taivuttamalla ja typistämällä oksia kesällä, lyhennetään liiaksi kasvavia versoja ja poistetaan kilpalatvat. Leikkauskohdan alapuolelle, jäljelle täytyy jättää aina kasvullisia silmuja, sileistä oksista ei avaudu uusia silmuja oksiksi. Kirsikoita voi viljellä Keski-Suomeen saakka.

Päärynäpuut

Päärynät viihtyvät eteläseinustalla. Lämmin ja suojaisa kasvupaikka, paksu multakerros. Päärynät ovat arempia kuin omena ja siten soveltuvat vain Etelä-Suomeen, säleikköpuuksi kasvattaminen onnistunee Keski-Suomessa. Suotuisa kasvupaikka tärkeämpi kuin vyöhyke.


Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

Uusi Runkosuoja spiraali 5 kpl/setti

7,42 / setti(ä)
Kampanjahinta! 10,60 €

Uusi Runkosuoja verkko 2 kpl/setti

3,78 / paria
Kampanjahinta! 5,40 €
paria